вторник, 18 октомври 2011 г.

Как оцветявам :)

Здравейте :)
Реших да ви покажа, как оцветявам печатите си :) Доста бързо и с най-обикновени моливи и една вълшебна течност виждаща се на тази първа снимка..


 Ето така почвам, от горе от горе, непретенциозно покритие с моливчетата. Често за тъмните цветове оставям малки бели места към края, близо до контура (като на рогцата) или ги маркирам с по-тъмен нюанс (като на блончето) :
На следващата снимка телцето и горната част от главичката са минати и съм сложила розово и съм минала съвсем нежно с телесния цвят на лоса муцунката му. Следва да потопя отново хартиения тампон в шишенцето с течността и да мина с въртеливо движение, по каквото е останало от лосчето(муцунката, рогцата, ръчичките и краченцата, а и балончето му):
 Ето как изглежда, след обработката:


А ето го и сложено на мястото си, на свежо зелена картичка :)
  


Нищо сложно. Нищо претенциозно, но изглежда добре. Ако имате въпроси с радост ще отговоря :) С тази течност (Минерален терпентин/ White spirit) може да се постигнат много по-впечатляващи неща, стига да ви се занимава.

Исках и да ви попитам как вие оцветявате печатите си?

П.П.

Няколко пояснения и отговор на въпрос от коментарите :)

Вълшебната течност всъщност е равносилна на известните в чужбина Gamsol или OMS (Odourless mineral spirits) Доста четох преди време за тях, бях се надъхала да си поръчам от Англия, но накрая намерих това в Импресия (магазин за художествени материали в София на една уличка зад Ректората на СУ). Като цяло търсете минерален терпентин без аромат/мирис. Това шишенце, което се вижда на снимката, струваше нещо от рода на 2 лева, може би малко повече - вече си го ползвам от година и въпреки че претърпя един събарящ го инцидент с леко разливане е само до половината си.
Ако решите да пробвате трябва да знаете, какво още ще ви е нужно.
Трябва ви и хартиения тампон, виждала съм хората да ползват различни размери и дебелини, аз ползвам само този, който виждате на третата снимка. Той струва нещо от сорта на лев - лев и нещо. (Мога да проверя цените, ако искате) и също е дълготрайна инвестиция, взех го заедно с терпентина и има още много да си го ползвам. Трябва ви и едра пила, предполагам шкурка също би свършила работа, но с пилата ми е по-удобно, да запазвам върха на тампона остър. Мисля, че бях попадала на туториал, как да се прави такъв хартиен тампон, може да го потърся тези дни. И накрая, но не на последно място моливи. Моите са доста стари, дори не знам какви са. Мога да предположа, че са от един модел на Faber Castell,  защото като малка имах същите и бяха такива. Та моливите ми ги намерихме с приятеля ми в неговите стари неща и ми ги даде да ги ползвам. 24 цвята са и ми вършат прилична работа. И хартия, пробвала съм на принтерна, пробвала съм и на нормален бял картон и с двете се получава.

Еми май е това, ако ви интересува още нещо не се притеснявайте да питайте :)

9 коментара:

Krasiana Kostova каза...

Супер :) Пък и добре ти се получава:) Благодаря, че сподели:) Покажи и какво още можеш да правиш с терпентина, моляяяяяяяя:)

Златина Иванова каза...

Страхотно, а от къде купуваш Минерален терпентин?

Miss Emerald каза...

Ей това направо ме разби! Получава се страхотно, много ми хареса, ще ме амбицираш да пробвам. Моите жалки опити в оцветяването са с акварелни моливи. Не се чувствам обаче никак във вихъра си при оцветяване, въпреки че като малка много обичах, но тогава въобще не гонех светлосенки. Решила съм обаче да работя в тази посока, но трябва да имам малко повече свободно време, за да мога да творя на спокойствие. И на мен би ми било интересно какво още може да се прави с тази "вълшебна" течност!

I Love Making Things каза...

Хех, колко бързо лосчето ми се сдоби с три фена :Р :) Държа първо да кажа, че не съм пробвала кой знае какво.. Но съм гледала доста клипчета, в които се показва как може да се прелеят добре цветовете да се получат готини светлосенки, но нямам подходящи печати с които да експериментирам. Ще добавя малко подробности в поста като послепис, за това от къде разбрах за минералния терпентин и от къде може да се вземе, за да не се получи мега дългия коментар :)
Емералд :) Ще се радвам, ако съм ти показала нещо, с което ще направя оцветяването забавно за теб :) Ще подбера може би някой по-интересни клипчета и ще ги постна тези дни :) Може би ще се опитам да ви покажа и още неща оцветени от мен, ще видим колко време ще имам :)

Общо взето очаквайте включване :)

Neli каза...

Чудесно! Благодаря за споделянето!

Veselina каза...

Стеле, благодаря за споделения опит, просто невероятно, наистина и много ефектно! И аз , като Тони, не оцветявам много често и използвам акварелни моливи. Но, човек винаги има какво да научи, а твоето лосче се е получило супер, според мен!

I Love Making Things каза...

Моля, пак заповядайте :)
След дълъг ден в университета, от една скучна лекция на друга, се прибирам с няколко оцветени принтирани картинки, тези дни ще ги снимам "преди" и "след" и ще ви ги покажа :) Надявам се да ви бъде интересно :) А дано да вдъхновя някоя от вас да се захване и да имам, с кого да споделям идеи и опит :)

Cvety каза...

Картичката е много свежарска и сладка, а лосчето изглежда като оцветено с акварелни моливи и обработено с четката след това, много добре се получава. Не знаех за тази течност, но си заслужава да се опита. Поредната полезна информация от теб :)

Boryana каза...

Страхотна тема за публикация! Моите знания за терпентина се се изчерпваха с това, че служи за разредител на бои. Това, което виждам на снимките е че с него се получава плътен цвят. Аз оцветявам с акварелни моливи и плътността на цвета понякога ми е проблем.
Благодаря, че сподели информация. Може някой път да изпробвам идеята.

Публикуване на коментар

Първото ми влизане в топ 5

Общо показвания

Ноември 2011. Предоставено от Blogger.
 
;